Gyo rugi


Het vrije gevecht, ofwel sparring, wordt zeer benadrukt in de Taekwondo training. Het wedstrijdsysteem dat het WTF ontwikkeld heeft onderscheidt zich van haar andere gevechtssporten door haar aandacht voor traptechnieken. Punten kunnen bijna uitsluitend met traptechnieken gemaakt worden en een K.O. is enkel toegestaan met een traptechniek.

Stoten naar het hoofd zijn verboden.

De wedstrijden vergen veel van de deelnemers. Een groot deel van de Taekwondo-trainingen zijn dan ook vooral gericht op deze wedstrijden. Dat betekent dat lenigheid, uithouding in het algemeen, en het trainen van voettechnieken in het bijzonder, hoofdzaak zijn in de meeste trainingen. Veel voorkomende oefeningen zijn het uitvoeren van trapcombinaties op "trap"-kussens.

Bij sparring-wedstrijden moet je binnen een aantal ronden ( meestal twee ronden van elk twee minuten ) zoveel mogelijk punten zien te scoren. Een aanval met je voet of vuist gericht op de voorzijde van de romp of aanvallen met de voet op het hoofd van je tegenstander levert punten op. Aanvallen, gericht op het achterhoofd, nek, of onder de navel zijn niet toegestaan. Jongeren tot 14 jaar mogen niet naar het hoofd aanvallen.

Sparring-wedstrijden zijn full-contact. Tijdens de wedstrijd zorgen de hoofdscheidsrechter en drie hoekscheidsrechters ervoor dat alles volgens de regels verloopt. Dankzij discipline, strakke regels en het dragen van de verplichte lichaam-, arm-, been-, hoofd- en kruisbeschermers blijft het aantal blessures gering, zeker in verhouding tot andere sporten.